top of page

Use the Force! Vikten av meningsfullhet.


Vad driver en elitidrottare att nå toppen, och hur kan en företagsledare inspirera sitt team till exceptionella prestationer? Svaret kan finnas i en djupare förståelse av meningsfullhet. Inom prestationspsykologi är det centrala att inte bara förstå utan även att optimera de drivkrafter som ligger bakom våra handlingar.


Tänk på en längdskidåkare som finner motivation i ständig utveckling under en utdragen försäsong, eller en tennisspelare som påminner sig om varför han spelar tennis under de långa dagarna på touren, särskilt när rankingpoängen stagnerar. För dessa idrottare är förståelsen för sina egna drivkrafter och värderingar det som håller deras passion och prestation vid liv.


Denna förmåga är lika relevant i företagsvärlden. Att skapa meningsfullhet för kunder, medarbetare och att kommunicera företagets historia, mission och värderingar är avgörande för framgångsrik marknadsföring och kommunikation. Det handlar om att skapa en koppling som går djupare än bara affärstransaktioner.


Ledarskapsforskningen har också bekräftat detta. Till exempel visar studier att ledare som använder transformativt ledarskap - en stil som kombinerar visionärt och relationellt ledarskap - kan leda till både prestandaförbättringar och personlig utveckling för medarbetarna. Ett sådant ledarskap skapar inte bara meningsfullhet för företaget utan även för medarbetaren som individ. Det handlar om att vara del av något större, att hitta en djupare mening med sitt arbete och sitt liv. Och det börjar med dig själv - din inre kompass. 


I en artikel sammanfattad av McKinsey visar att när medarbetare finner sitt arbete meningsfullt, kan produktiviteten öka med så mycket som 33% i vissa sammanhang. En annan klassisk studie visar på resultaten av att faktiskt aktivt påminna sig om meningsfullhet i sina vardagliga aktiviteter. Hälften av högpresterande studenter från Stanford fick i uppgift att under ett skollov skriva ner vilka roliga saker de gjorde varje dag. Den andra delen instruerades att även inkludera varför dessa aktiviteter var meningsfulla för dem. Den grupp som hade påmint sig om aktiviteternas meningfullhet mådde och presterade bättre vid uppföljningar.


Återgår vi till idrottens värld ser vi hur skapandet av en större mening och meningsfullhet är en central drivkraft. Att bära landslagströjan, höra nationalsången och vara en del av ett lag kan skapa en starkare motivation och öka möjligheterna för prestation. Det handlar inte bara om personliga mål, utan om att vara en del av något större.


Det verkar som att meningsfullhet spelar en viktig roll i våra liv, både professionellt och privat. Men det är också något som är lätt att förlora i vardagens brus.


Så, hur optimerar du din egen meningsfullhet? Genom att vara medveten om när du känner meningsfullhet kan du, precis som elitidrottare, optimera din vardag för att uppleva mer av den. Reflektera över vad som ger dig känsla av mening och hur du kan integrera dessa insikter i ditt dagliga liv för att skapa en mer meningsfull och produktiv tillvaro.




Källor:

Van Wingerden J, Van der Stoep J (2018) The motivational potential of meaningful work: Relationships with strengths use, work engagement, and performance. PLoS ONE 13(6): e0197599.

(2021), "The importance of meaningful work: how transformational leadership improves job performance by enhancing job meaningfulness", Human Resource Management International Digest, Vol. 29 No. 2, pp. 1-6.

(2021) McKinsey & Company article titled "Making work meaningful from the C-suite to the frontline

Cohen, Geoffrey & Sherman, David. (2014). The Psychology of Change: Self-Affirmation and Social Psychological Intervention. Annual review of psychology. 65. 333-71. 10.1146/annurev-psych-010213-115137.

8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page